En (h)julsaga

1964 kom Tage Danielsson ut med boken ”Sagor för barn över 18 år”. I den boken kan man läsa ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. 1975 hade man gjort tecknad film av berättelsen och den har visats på TV varje julafton sedan dess.

2018 gjorde man en teaterföreställning av texten och nu håller man på att spela in en långfilm med många kända skådespelare. Som rekvisita behövde man en passande bil och det är här som ”vi” i Sundsvalls Motorveteraner kommer in.

Genom kontakter hittades en Ford Anglia på en fäbodvall i Fränsta. Den hämtades en decemberdag 2016 i snöoväder och färden gick till Njurunda. Renoveringsarbetet började med bromsar, framvagn, spindelbultar, fjäderstockar, riktning av kaross, trästomme till innertaket, plåtarbeten och slutligen lackering i en mossgrön nyans. Men, här svalnade intresset och en annan entusiast tog vid som slutförde renoveringen i Göteborg.

Filmteamet kom i kontakt med nuvarande ägaren och nu under hösten 2020 pågår inspelningen i Göteborg. Biopremiären är beräknad till november 2021 och förhoppningsvis blir det en trevlig julklapp för både barn och vuxna.

(Uppdaterat 2020-11-27)